31 mei: Discrimineren met data

Algoritmes worden op steeds grotere schaal ingezet om het gedrag van burgers te definiëren en te voorspellen. Op basis van deze voorspellingen worden vervolgens beslissingen genomen, die verregaande en onomkeerbare invloed hebben. Discrimineren met data lijkt een Orwelliaanse dystopie, maar is meer al werkelijkheid dan je denkt. 

Programma

  • Martijn de Waal, co-auteur van ‘De Platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld‘, komt vertellen hoe platformen als Uber, Facebook of Airbnb er ongemerkt voor zorgen dat onze publieke belangen verloren gaan.
  • Per skype hebben we Sara Green Brodensen van de Deense startup Deemly te gast, die werkt aan een systeem om al je online scores tot één score bij elkaar te brengen, aan de hand waarvan dan bijvoorbeeld je betrouwbaarheid kan worden vastgesteld. Waarom zouden we dit willen?
  • Onze partner EYE zal het thema weer op een bijzondere manier aanvliegen met onontdekt materiaal uit hun archief.

Stadsleven vindt plaats van 20.00-22.00 uur, in de Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam). Kaarten zijn 10 euro en te koop via De Balie. Het is mogelijk om voorafgaand aan de talkshow een hapje te eten in de Balie. Reserveer hier.

Foto: Bibi Veth

Foto: Bibi Veth